Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH DOGAĐAJA U POVIJESTI REPUBLIKE HRVATSKE U POVODU 75. OBLJETNICE FORMIRANJA PRVE NARODNE VLADE HRVATSKE

Na današnji dan prije 75 godina -  14. travnja 1945. godine u svečanoj dvorani srednjovjekovne Gradske vijećnice Splita - na Pjaci, formirana je Prva narodna Vlada Federalne Hrvatske.

-  To je bila prva vlada u hrvatskoj povijesti koja je obuhvaćala cijeli teritorij Hrvatske gotovo identičan ovome koji danas čini jedinstvenu cjelovitu međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku, što potvrđuje činjenica da su već 1943. odlukom ZAVNOHA, poništeni Rapalski tzv. Rimski ugovori kojima je ustaški poglavnik Pavelić prodao gotovo cijelu hrvatsku obalu fašističkoj Italiji i kojom su, uz Međimurje i Baranju  ta vjekovno hrvatska područja vraćena matici zemlji. 

-  To je bila prva istinska narodna i višestranačka vlada, jer je odražavala strukturu sastava antifašističkog pokreta svih hrvatskih građana, što potvrđuje činjenica da je imala 5 predstavnika HSS-a, 4 predstavnika komunističke partije Hrvatske, 4 predstavnika srpskog kluba vijećnika ZAVNOH-a i 1 nestranačkog domoljuba iz Istre. 

-  To je bila vlada Federalne Hrvatske kojom praktički, Hrvatska prvi put u svojoj milenijskoj povijesti Hrvatska praktički postala republika. što potvrđuje i činjenica da se u Preambuli Ustava, kao jedan od temelja državnosti suvremene Republike Hrvatske, navode odluke ZAVNOH-a koji je ovu vladu i imenovao. 

 

 

Svim građanima Hrvatske, Dalmacije i Splita čestitamo 75. godišnjicu formiranja Prve narodne Vlade Federalne Hrvatske. 

SADRŽAJNOM DVODNEVNO MANIFESTACIJOM SPLITSKI ANTIFAŠISTI SVEČANO OBILJEŽILI 75. OBLJETNICU OSLOBOĐENJA SPLITA OD FAŠISTIČKOG OKUPATORA

druga antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita i Udruga veterana domovinskog rata i antifašista, dvodnevnim manifestacijama svečano su obilježile jubilarnu 75. obljetnicu konačnog oslobođenja Splita od naci-fašističkih okupatora. Program manifestacije predstavljen je javnosti 23. 12. na konferenciju za medije na kojoj je bio prezentiran plakat s programom manifestacije: 

                                         

OŠTEĆENJE SPOMEN PLOČE PRVOM SPLITSKOM PARTIZANSKOM ODREDU NA PLOKITAMA OD TZV. HRVATSKIH DOMOLJUBA, POSTALA JE TRADICIJA

kojoj godinama ni policija ni institucije ne mogu stati na kraj.

Ti će “domoljubi” to s “ponosom” činiti sve dok u njima “junačko srce bije” 

I ove se godine iskazala splitska neofašistička nacionalistička bratija, koja je obljetnicu sjećanja na strijeljanje hrabrih borca Prvog splitskog partizanskog odreda, tradicionalno, kao i niz prethodnih godina, na samo njima svojstveni način “svečano obilježila”. Ovaj put su spomen ploču na splitskim Plokitama - mjestu odakle su 11. kolovoza 1941. borci Odreda krenuli u oružanu borbu protiv fašističke okupacije i talijanizacije njihovoga Grada i Naroda, omiljenom im crnom bojom i pod okriljem noći, oskrnavili.

 

Tim su činom još jednom iskazali “hrabrost i domoljublje”. Svojim nakaradnim shvaćanjem civilizacijskih, demokratskih vrijednosti na kojima počiva sav civilizirani svijet, svjesno i bez imalo stida Split i Hrvatsku žele udaljiti od tog civiliziranog svijeta.

 Kad bi im barem jednom, umjesto da takve potiču na neofašističke ispade, “veliki hrvatski domoljubi”, poput istaknutijih članova nekih stranaka i braniteljskih udruga ili glasnogovornika poput biskupa Košića, kršćanski poručili: “oprosti im Bože ne znaju što čine”

 

 

 

 

 

Što reći na kontinuirane slične napade na spomen obilježja antifašizmu, vrlo česte verbalne i fizičke napade na druge i drugačija, brojno isticanje grafita s ustaškim i nacističkim simbolima i javno veličanje ovih režima, na činjenicu da HDZ i partneri u Splitu ne žele “ni čuti” za moguću Ulicu Prvog splitskog partizanskog odreda, Ulicu ili Trg Žrtava fašizma, da ne prihvaćaju ni činjenicu da je 26.10.1944. Split oslobođen od naci-fašizma, da ne razlikuju autoritarni od totalitarnog režima, da!?

I pored toga, za mnoge i najviše državne dužnosnike, mnoge veterane Domovinskog rata i crkvene velikodostojnike, u Hrvatskoj nema pojava neofašizma. Kažu “riječ je o izoliranim slučajevima”!? Za njih je i Za dom spremni stari hrvatski pozdrav, a “antifašizam komunistička floskula”. Za njih su, istina,  partizani 1941. išli u borbu vođeni idejom slobode Hrvatske, ali  je “sloboda ostvarena tek 1995. “kad je u Split stigao vlak slobode”!?

Kada će se konačno demokratska javnost zapitati kuda i kamo vode Hrvatsku? 

USPJEŠNO REALIZIRAN PROJEKT OD POBJEDE 1945 DO POBJEDE 1995

Projekt: Od pobjede1945. do pobjede 1995. za kojega je financijsku potporu osiguralo Ministarstvo hrvatskih branitelja, kojega je, u suradnji s partnerskom Udrugom veterana Domovinskog rata i antifašista - VeDRA Split, nositelj bila Udruga antifašista i antifašističkih boraca - UAAB-a Grada Splita, uspješno je realiziran.

Nažalost zbog ograničenosti sredstva, u samo tri grada u Republici Hrvatskoj - u Gradu Kaštela, u Gradu Puli i u Gradu Zagrebu, u kojima je izložbu posjetilo oko 3.500 građana, a zapažena je i u javnim glasilima i društvenim mrežama. 

 

KastSucOpdp1

 

KastSucOpdp2

ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA UUAAB-a

Izborna skupština UAAB-a održana je 5. lipnja 2019,

Prihvaćeni su:  izvještaj o radu i izvještaj o financijskom poslovanju, izabrano novo rukovodstva Udruge i  programska orijentacija za mandatno razdoblje 2019 - 2023. 

NAGLASCI IZ IZVJEŠTAJA

U izvještaju o radu za proteklo mandatno razdoblje (2015 — 2019) predsjednik je posebno naglasio uspješno ostvarene programske zadatke i aktivnosti u mandatnom, ali i one koje nisu ostvarene. 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST USVOJENO NA SKUPŠTINI UAAB-a GRADA SPLITA 5.6.2019.

U POVODU ODBIJANJA GRADSKOG VIJEĆA GRADA SPLITA O NE/UKLJUČENJU

75. OBLJETNICE DANA OSLOBOАENJA SPLITA OD NACIFAŠIZMA

Ponovo je splitska aktualna vlast, predvođena HDZ-om, posvjedočila svoj antieuropski karakter i negativistički stav prema humanističkim vrijednostima na kojima se temelji civilizirani demokratski svijet. Očito da se srami antifašističke tradicije Splita, srami se onoga s čime bi se vlast svakog europskog grada ponosila. Onim, čime se sav civilizirani svijet ponosi, splitskoj HDZ-ovoj vlasti smeta i nije ih sram. Nije ih briga što se zbog njih srami svaki istinski građanin Splita.

Odbijanjem da se u službeni protokol Grada Splita uvrsti obilježavanje 75. obljetnice 26. listopada 1944. -  dan oslobođenja Splita od fašizma, gradski HDZ na čelu sa Škorićem i njegovi sateliti potvrdili su, kako su oni, za razliku od deklarativnog izjašnjavanja hrvatske vlasti, i dalje na pozicijama negiranja naše antifašističke prošlosti.

I ne samo to. Ne žele prihvatiti činjenicu da Split je bio prvi europski grad u kojem je organiziran ilegalni antifašistički pokret. Škoriću i njemu sličnima ništa ne znače činjenice da je od 40.000 stanovnika tadašnjeg Splita u partizane otišlo njih 12,5 tisuća i oružjem se borilo u redovima Narodno oslobodilačke vojske. Da ih je više od 18.000  aktivno djelovalo u pokretu otpora, da je oko 16.000  žitelja Splita i uže okoline prošlo torture u splitskim zloglasnim fašističkim zatvorima, da ih je više od 5.000 odvedeno u talijanske, njemačke i ustaške logore smrti, a oko 1.400 bilo je prisiljeno otići u izbjeglištvo. U slobodu Splita i domovine utkano je oko 4.000 tisuće života Splita i njegove uže okoline. Ništa im ne znači ni činjenica da je kvislinškim ustašama koji  su, uz  gotovo polovinu hrvatske obale i Split poklonili Kraljevini Italiji, prišlo  tek oko 50 (pedeset) žitelja, da je i po tome je Split, među prvima bio i ostao nepokoreni bastion antifašizma u okupiranoj Europi.

Na ove podatke, svaki stanovnik Splita bi trebao biti ponosan. To ne prihvaća samo onaj koji ne razumije, ili pak slijepo mrzi slavnu antifašističku povijest Grada Splita. Taj i takvi nisu vrijedni niti su zaslužili zvati se građaninom ovoga Grada, a još manje da njime, stranačkom politikom, upravljaju. Ni nakon više od 20 godina traženja i ne samo Udruge antifašista i antifašističkih boraca, Split, koji je gotovo u cijelosti bio žrtva fašističkog terora, još uvijek nema ulicu ili trg Žrtava fašizma, po čemu je jedinstven među većim europskim i hrvatskim  gradovima. Nema niti jednu ulicu ili trg s imenom koji bi podsjećao na njegovu slavnu antifašističku prošlost. Ali zato je gospodin predsjednik HDZ-a  Splita, 2017.god. u Gradskom vijeću “isposlovao” Odluku da se pored već postojeće Ulice žrtava komunizma (iz 1993.) imenuje i druga s nazivom Prilaz žrtava komunizma. Dakle dvije ulice žrtava komunizma, ali ni da čuje  i za  jednu žrtava fašizma.  Da apsurd bude potpun, Preambulom Ustava Republika Hrvatska se poziva na antifašizam kao jedan od temelja njene državnosti, a Sabor je još 2005. godine gotovo jednoglasno usvojio Deklaraciju o antifašizmu.

Odbijanjem gradske vlasti, u kojoj odlučujuću ulogu ima  predsjednik HDZ-a - politički i kadrovski patron Splita, Petar Škorić, koji “ni križ ne zna naći”, da Dan oslobođenja Splita od fašizma uvrst u službeni protokol Grada, dovodi do toga da se slobodarski Split ponovo crveni. Ovog puta, nažalost, od stida.

Škoriću treba “povjerenstvo” da bi “utvrdio istinu”: jesu li partizani Split oslobodili i vratili matici zemlji Hrvatskoj, ili je pak, kako neki njemu slični “domoljubi” kažu, tog dana Split bio okupiran. Možda su ga oslobodili, njemu tako drage ustaše koji su ga istini za volju poklonile Italiji. Njima se o trošku poreznih obveznika, išao pokloniti u Bleiburg kočopereći se u prvim redovima. Od nekoga tko ovo ne razumije ili ne želi razumjeti, tko je zadojen patološkom mržnjom svega što se ne uklapa u njegov svjetonazor, nije moguće ni očekivati drugačije ponašanje. Nije nam, međutim, jasno da s njim solidariziraju i oni, na čelu s našim gradonačelnikom, humanistički obrazovanom - autentičnim Splićaninom, koji povijesne činjenice itekako razumiju.  

Zgroženi ovakvim ponašanjem, Skupština Udruge antifašista i antifašističkih boraca još jednom upućuje apel razumnom dijelu predstavnika gradske vlasti da u povodu skorašnjeg obilježavanja državnog praznika Dana antifašističke borbe 22.lipnja, podrži imenovanje jednog lokaliteta u Splitu trgom ili ulicom žrtava fašizma, te da u službeni protokol Grada, kako je to primjerice u Zagrebu, Rijeci i drugim gradovima  Lijepe Naše, uključi svečano obilježavanje obljetnice 26. listopada - Dana oslobođenja Splita od fašističke okupacije. Split i Splićani to zaslužuju. Oni koji to ne razumiju ili ne žele razumjeti, ne zaslužuju status građanina Splita niti zaslužuju biti dionici gradske vlasti Splita.

U Splitu obilježena 74. godišnjica osnivanja Prve narodne Vlade Republike Hrvatske

U Splitu je u nedjelju, 14. travnja, svečano obilježena 74. godišnjica osnivanja Prve narodne Vlade Republike Hrvatske, tada u sklopu federalne države Jugoslavije. Svečanost je održana na Narodnom trgu, ispred Stare Gradske vijećnice u kojoj je 14. travnja 1945. godine Vlada i osnovana i u kojoj je priređena prigodna izložba posvećena tom događaju.

Svečanost je održana u organizaciji Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita (UAAB) i Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA), a pod pokroviteljstvom Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Republike Hrvatske. 

JOŠ JEDAN NEOFAŠISTIČKI ISPAD U SPLITU

UDRUGA ANTIFAŠISTA I ANTIFAŠISTIČKIH BORACA

GRADA SPLITA

21000 Split, Ban Mladenova 9

Matični br.: 3542009, OIB: 07520418686, IBAN: HR1924070001100583342 OTPbanka

Tel/fax: (021)395-018; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ; www: antifasistisplit.hr

Split, 23. veljače 2019.

NAJNOVIJI NEOFAŠISTIČKI ISPAD U SPLITU NIJE ATAK SAMO NA SPOMEN PLOČU STRIJELJANIM BORCIMA PRVOG SPLITSKOG PARTIZANSKOG ODREDA NEGO NA CIJELU ANTIFAŠISTIČKU HRVATSKU

 

Udruga antifašista i antifašističkih boraca Grada Split izražava ogorčenje nad još jednom u nizu brojnih napada neofašista na Spomen ploču, od ustaškog prijekog suda, strijeljanim borcima Prvog splitskog partizanskog odreda.

 Ovaj put je to djelo poklonika sramnih Rimskih ugovora ustaškog poglavnika Pavelića kojima je  svibnja 1941. godine fašističkoj Italiji poklonio gotovo cijelu hrvatsku obalu — Istru, Primorje i najveći dio Dalmacije sa Splitom i otocima, koji svojom porukom ideju Rimskih ugovora proširuje na područje cijele Hrvatske 

                                                                          KAMEN

 

 

 

  

 

 

 

 Teško je povjerovati da je u pitanju “vandalski nestašluk”, posebno kada se to poveže s gotovo svakodnevnom praksom i izjavom o “talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji” koju je nedavno dao Antonio Tajani predstavnik Italije i jedan od najviših dužnosnika Europske unije.

 Hoćemo li ovaj put, ako policija i otkrije počinitelja, biti zadovoljni da se javno ispriča izjavom kako je riječ o “dječjoj igri”. Sve dok ovakvi ispadi ostaju bez otkrivanja počinitelja, a i kada se i otkriju prolaze bez ikakvih sankcija, oni će brojnošću i sadržajno sve više eskalirati.

 Koliko ćemo još čekati oživotvorenje. Deklaracije o antifašizmu koju je Sabor usvojio još 2005. godine. Ni fašizam ni nacizam u svojim počecima nisu djelovali kao masovne pojave. Kultura sjećanja je civilizacijska vrijednost i zalog je za budućnost.

 

 

 

ODRŽANA PRVA MANIFESTACIJA U OKVIRU PROJEKTA “OD POBJEDE 1941. DO POBJEDE 1995.”

U povodu Dana međunarodnog priznanja RH, 12. siječnja 2019. u Domu hrvatskih branitelja- Kaštel Sućurac, otpočela je provedba projekta ”Od pobjede 1945. do pobjede 1995.” koji se realizira uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja.

 Manifestacija je uz nazočnost oko 150 uzvanika i gostiju otpočela svečanim otvaranjem izložbe ratnih fotografija iz Narodno oslobodilačkog rata 1941.-1945. i Domovinskog rata 1991.-1995. Izložbu je, uz prigodni govor, otvorio potpredsjednik VeDRA-e umirovljeni general HV Veselko Gabričević.

sudos1 sudos2

Sudionici okruglog stola

 

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук