Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


70. OBLJETNICA FORMIRANJA PRVE NARODNE VLADE FEDERALNE HRVATSKE

U gradu Splitu, bastionu antifašizma i Narodnih heroja, 13. i 14. travnja 2015.g. pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske,obilježena je 70. obljetnica formiranja Prve narodne Vlade Federalne Hrvatske. U zgradi Hrvatskog narodnog kazališta predstavljena je prigodna izložba “Narodna Vlada Hrvatske” na kojoj su slikom i riječju prikazana događanja vezana za antifašističku borbu u Splitu te okolnosti formiranja Vlade.

 

Izložbu je nadahnutim govorom, kakav se rijetko može čuti u novije vrijeme, predstavio prof. dr. TonćiŠitin. Nakon izložbe je održana svečana akademija kojoj su prisustvovali: potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojićkao izaslanik predsjednika Vlade, ministar uprave Arsen Bauk, zamjenik zapovjednika HRM kbb Milan Blažević, predsjednik SABA RH Franjo Habulin, gradonačelnik Ivo Baldasar, predsjednik UAAB grada Splita Josip Milat, mnogobrojni učesnici NOB-a, predstavnici vijeća nacionalnih manjina, predstavnici antifašističkih udruga iz Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije te mnogi drugi uzvanici.

Svečana akademija otpočela je Himnom Lijepa Naša u izvođenju gradskog zbora “Brodosplit”, a u bogatom kulturnom programu, uz glumce HNK, sudjelovala je i klapa “Ježinac”koja je posebno oduševila sve prisutne izvođenjem pjesama iz vremena narodnooslobodilačke borbe.

Kao domaćini, prisutnima su se prvo obratili predsjednik UAAB grada Splita emmeritus prof. dr. sc. Josip Milat i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar.

Predsjednik Milat istaknuo je najbitnije razloge zbog kojih je Predsjedništvo ZAVNOH-a odlučilo da se upravo u gradu Splitu formira Prva narodna Vlada Federalne Hrvatske, 14. travnja 1945.g. Među ostalim, kazao je i kako se svaki tadašnji treći Splićanin borio u partizanskim redovima, a svaki deseti u toj je borbi izgubio život, naglasivši tako žrtvu koju su naši sugrađani dali za oslobođenje od fašizma i nacizma, tužno zaključivši kako grad, koji je dao 17 narodnih heroja, danas nema ni jednu ulicu ili trg koji podsjećaju na tu ogromnu žrtvu i slavne dane antifašističke borbe.

Gradonačelnik Ivo Baldasar, nazivajući antifašiste čuvarima tradicije i spomena na slavno vrijeme naše slobodarske prošlosti, kazao je da cijeni nasljeđe njihove borbe te da ova izuzetno važna obljetnica predstavlja uspomenu na početak naše državnosti.

Prisutnima se obratio i predsjednik SABA RH Franjo Habulin koji je naglasio da ove, 2015.g. sve slobodoljubive zemlje svijeta obilježavaju pobjedu nad fašizmom, istaknuvši pri tome da se u Hrvatskoj 1941.g. nije dogodio pokret otpora, nego veliki, općenarodni ustanak. Kazavši kako “ je naša današnja obaveza da se sjetimo palih, da očuvamo sjećanje na njih i da se suprotstavimo povijesnom revanšizmu, jer su oni svoje živote ugradili u temelje suvremene Hrvatske”, nije propustio priliku da još jednom ukaže na posebanpovijesni značaj i ulogu Josipa Broza Tita kao vrhovnog zapovjednika NOV i POJ na čelu te slavne antifašističke borbe.

Na kraju, prisutnima se obratio i izaslanik predsjednika Vlade RH Ranko Ostojić čiji govor prenosimo:

“izuzetna mi je čast i zadovoljstvo kao izaslaniku predsjednika Vlade Republike Hrvatske ali i kao Splićaninu, obratiti Vam se danas, 70 godina nakon osnivanja Vlade Federalne države Hrvatske. Taj značajan događaj bio je dio državotvornog procesa stvaranja današnje Republike Hrvatske.

Formiranjem te Vlade dovršen je proces uspostavljanja strukture državne vlasti u Federalnoj Hrvatskoj, započet osnutkom Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske. Bez obzira na ideološka opredjeljenja i bez obzira na motive koji su ponukali sinove i kćeri Dalmacije i Hrvatske da krenu u antifašističku borbu, dva su cilja bila zajednička i jasna od samog početka te borbe.

Prvi je bio oslobođenje zemlje od vojski i država koje su je okupirale, a dijelom i pripojile hrvatske teritorije. To je osobito osjećala Dalmacija, čija je polovina predana Italiji, drugi put u povijesti, kao što je već jednom davno prodana za 100.000 cekina.

Drugi cilj je bio konstituiranje države koja bi bila ravnopravan partner, a ne podčinjena, kao u prvoj Jugoslaviji. Taj cilj bio je ostvaren 1945.g. Bez te Federalne Hrvatske, pa onda i bez njezine prve Narodne vlade, ne bi vjerojatno bilo ovakve Republike Hrvatske koju danas imamo, u njezinim današnjim granicama.

Citirat ću ovom prigodom predsjednika Tuđmana, koji je 1999.g. izjavio: "Sa ZAVNOH-ovskom Hrvatskom i s Ustavom iz 1974.g. Tito je omogućio i pravne osnove za osnutak sadašnje neovisne, samostalne i demokratske hrvatske države. (... ) Da nije bilo antifašističkog pokreta i Tita (...) ne bismo imali Hrvatsku".

Dakle, Federalne Hrvatske ne bi bilo bez partizanskog pokreta koji ju je izborio i u kojemu su, sve do sredine 1944.g. - nemojmo ni to zaboraviti - većinu činili Hrvati, i u kojemu je Dalmacija dala sama četiri divizije, a u ovom gradu je formirana i jedna brigada, ona talijanska, Garibaldi.

Da nije bilo (...) antifašističke borbe, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima, jer bi četnici i Izbjeglička vlada bili prihvaćeni kao dio Savezničke koalicije, a Hrvati bi bili podčinjeni kao nacistički kolaboracionisti!". Na isti način su hrvatski domoljubi 1991.g. morali gotovo opet goloruki suprotstaviti se četničkoj pobuni i oružanoj intervenciji izdajničkog dijela one Jugoslavije koju je i Hrvatska gradila i krvlju, i znojem, i znanjem.

Koliko je bila snažna državotvorna ideja Hrvatske u tom činu puno govore riječi izrečene prije 70 godina od strane našeg velikog pjesnika i predsjednika ZAVNOH-a Vladimira Nazora: "Suđeno je da ta naša nova Vlada nastane usred proljeća () u drevnom i starom gradu Splitu. Jest,u Dalmaciji, koja je kolijevka hrvatske državne ideje i hrvatske kulture ()u gradu Splitu što je u drevno vrijeme osjetio, a i vidio hrvatske kraljeve, koji su se u obližnjem Solinu krunili () u gradu Splitu koji se uvijek opirao okupatorima i pokazao smjelost i odvažnost u najtežim trenucima našeg narodnog ustanka..". Te riječi dokazuju koliko je formiranje Vlade Federalne države Hrvatske bio zapravo i iskaz hrvatstva i domoljublja.

Prije deset godina Republika Hrvatska je u Hrvatskom saboru donijela Deklaraciju o antifašizmu. Hrvatska stoga nije zaboravila ulogu i važnost antifašizma i našeg antifašističkog pokreta koji je dio hrvatske državotvornosti. Ove godine slavi se velika obljetnica pobjede nad fašizmom, prilika je to da se iznova podsjetimo vrijednosti te pobjede i činjenice da se Hrvatska prije 70 godina našla na pobjedničkoj strani nad zlom koje je tada nadvijalo Europu.

Antifašizam je dio državotvorne ideje uspostavljanja današnje samostalne i neovisne Republike Hrvatske. On je upisan u preambulu našeg Ustava. Zahvaljujući antifašističkoj borbi danas imamo Hrvatsku u ovim granicama. Toga ne bi bilo bez antifašističkih boraca, partizana, između ostalog i Splićana koji su prije 70 godina krenuli i u oslobađanje Istre.

Poštovati ovu ideju dužni smo onima koji su pali i stradali i u antifašističkoj borbi, i u Domovinskom ratu, u dvama sukobima Hrvatske protiv zla, a mi u Vladi i onim našim prethodnicima u koalicijskim vladama temeljenima na narodnom sporazumu, od kojih je prva formirana ovdje, 14 travnja 1945.

Slava onima koji su položili živote za slobodu naše Hrvatske!”

Sutra dan, na splitskom groblju Lovrinac, delegacije su položile vijence na grob Narodnog heroja Vicka Krstulovića, Splićanina, ministra unutarnjih poslova u Prvoj Vladi te na Pjaci, na zgradi stare gradske Vijećnice u kojoj je osnovana Prva narodna Vlada Feredalne Hrvatske.

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук