Priopćenje povodom uklanjanja Titove biste s Pantovčaka

Uklanjanje biste maršala Tita iz prostora službene rezidencije predsjednika Republike, koliko god bio očekivani potez budući da je bio najavljen u izbornoj kampanji, izaziva težak i mučan dojam u antifašističkoj javnosti našeg grada i cijele Hrvatske. Tome posebno pridonosi činjenica da je Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila Tita ukloniti u pažljivo odabranom trenutku, neposredno uoči proslave 70. godišnjice Dana pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Tim ideološkim znakom mnogo šireg značenja od puke deložacije jednog umjetničkog djela, Predsjednica Grabar-Kitarović je dala na znanje velikom dijelu hrvatskog stanovništva da ne dijeli njihova najdublja stremljenja, zbog čega je dovela u duboku sumnju svoju nakanu da bude predsjednica svih hrvatskih građana. Sve to čini Predsjednicu politički potpuno neprikladnom osobom da velika proslava Dana pobjede, najveći dan suvremene antifašističke Europe, bude u Hrvatskoj pod njenim pokroviteljstvom. Udruga antifašista Splita stoga podržava Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, koji joj jepredložio pokroviteljstvo, a ona ga navodno već prihvatila, da taj prijedlog povuče.

Svi dosadašnji hrvatski predsjednici, Franjo Tuđman, koji je bio najmlađi Titov general iz oružane oslobodilačke antifašističke borbe, Stjepan Mesić i dr. Ivo Josipović, držali su Maršalovu bistu na Pantovčaku potvrđujući time svoju, ali i antifašističku opredjeljenost Republike Hrvatske - pripadnice pobjedničke koalicije i poštovanje prema Titovom mjestu u hrvatskoj povijesti. Gospođa Grabar-Kitarović nakon 25 godina uklanja lik legendarnog vojskovođe koji je, kada je riječ o Hrvatskoj, bio na čelu više od 250 tisuća antifašista-partizana u borbi protiv fašističke vojne sile i njenih slugu, ustaša i četnika. Titova vojska vratila je matici Hrvatskoj sve hrvatske teritorije otete krajem Prvog i od Pavelića prodane tijekom Drugog svjetskog rata, što je bio povijesni čin rijetko zapisan u povijesti Hrvata i hrvatske države. Pod vodstvom maršala Tita hrvatski partizani očuvali su hrvatsko nacionalno biće i njegovu državnost.

Gospođa Predsjednica Grabar-Kitarović i tijekom kampanje i u inauguralnom govoru uvjeravala je hrvatsku (i svetsku) javnost da je protiv podjela, da želi biti predsjednica svih hrvatskih građana. Ovom gestom je na djelu pokazala da, ne samo nije predsjednica svih, nego da je upravo ona ta koja izaziva podjele, a izjavama i po svijetu kako je Tito bio diktator to pokazuje i riječima.

Revnost nove Predsjednice da Tita jedinog državnika svjetske važnosti i reputacije kojega je dao hrvatski narod - koji je nakon pobjede u ratu 1941-1945. zemlje nekadašnje Jugoslavije uveo u razdoblje dugog mira i prosperiteta modernizirajući, danas nezamislivim tempom, jednu zaostalu seljačku balkansku monarhiju – svede na mjere malog muzeja Hrvatskog zagorja, neće, naravno, ni za milimetar promijeniti Titovo mjesto u povijesti Hrvatske, širih prostora nekadašnje Jugoslavije i svijeta. Ove slabašne aktivnosti predsjednice Kitarović samo svjedoče koliko je duboka provincijalnost, koliko je izopačeno shvaćanje patriotizma i koliko je beznadežno natražnjaštvo hrvatskih desničarskih političara i nacionalista.

Vjerujemo da će to u budućnosti jednom ipak biti prevladano. Što prije to i za Hrvatsku i njen ugled u svijetu bolje.

Predsjednik

Prof. emeritus, dr. sc. Josip Milat v. r