Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


Izjava u povodu odavanja pijeteta na groblju njemačkih vojnika u Splitu 16.11. 2014

Split, 18. 11. 2014

Potaknuti napisom u SD od ponedjeljka 17. 11. pod naslovom “Na Lovrincu leže posmrtni ostaci više od 1000 njemačkih vojnika”, želimo javno izraziti neprihvatljivost selektivnog pristupa u priznanju i odavanju pijeteta žrtvama drugog svjetskog rata.

 

U spomenutom članku se između ostaloga navodi: “Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u Splitu obilježilo je njemački dan žalosti kako bi se odala počast svim žrtvama ratova, vladavine nasilja i terora te izrazilo sjećanje na poginule vojnike gdje leže posmrtni ostaci više od 1000 njemačkih vojnika žrtava drugog svjetskog rata” U članku se parafrazira izjava počasne konzulice SR Njemačke gospođe Sofije Kovačev koja između ostaloga ističe dvije obljetnice — početak prvog svjetskog rata i pad berlinskoga zida te dodaje “ naše sjećanje na žrtve zločina i strahota ujedno nam je opomena da sačuvamo mir, slobodu i toleranciju te poštujemo ljudsko dostojanstvo“ Osim na njemačkom groblju Kovačev je u pratnji predstavnika njemačkog veleposlanstva i Hrvatske ratne mornarice zapalila svijeću ispred središnjeg križa i na groblju branitelja poginulih u domovinskom ratu.  

Udruga antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita i i Zajednica udruga Splitsko-dalmatinske Županije podržavaju plemeniti stav da svakoj žrtvi treba odati pijetet, ali ne prihvaća selektivni pristup plemenitosti odavanja pijeteta i nekritičnost u prikazivanju i priznavanju žrtava.

  1. Gospođa Konzulica ističe da su sahranjeni njemački vojnici žrtve drugog svjetskog rata, ali ne navodi čije su to oni bili žrtve. Valjda su pali kao nevine žrtve na turističkom putovanju 1941 — 45. kroz Lijepu našu.
  2. Gospođa Konzulica ističe potrebu sjećanja na strahote prvog svjetskog rata i pad berlinskog zida, ali drugi svjetski rat spominje samo u kontekstu žrtava njemačkih vojnika.
  3. Iako ističe da je to “sjećanje na žrtve zločina i strahota te odaje pijetet, polaže cvijeće i pali svijeću na grobnice 1.000 vojnika njemačke okupatorske vojske, i razumljivo na groblje palima u domovinskom ratu, ali ne i na 50 metara udaljeno groblje 5.145 splićana koji su pali kao žrtve nacifašističke vojske drugog svjetskog rata.
  4. To doživljavamo isto kao da na dan pada dođe u Vukovar neko veleposlanstvo i u ime sjećanja na žrtve zločina i strahote domovinskog rata oda pijetet, položi cvijeće i upali svijeću na groblje agresorske vojske, a to isto ne učini i palim borcima — žrtvama domovinskog rata u obrani Vukovara.

Ne osporavamo nikome pa tako ni Nijemcima koji za njemački Dan žalosti trebaju odati počast svim Nijemcima poginulim bilo kad i bilo gdje. Ali smatramo krajnje neprimjerenim da u Republici Hrvatskoj odaju počast njemačkom vojnicima koji su kao nacistička okupatorska vojska počinili najstrašnije zločine na ovim prostorima u povijesti, proglašavajući ih neutralnim žrtvama drugog svjetskog rata, a istovremeno ne odavanje pijeteta i počasti žrtvama ubijenim, strijeljanim i umorenim od te iste Njemačke okupatorske vojske. Ne priznati istinu prošlosti, kako i sama Konzulica navodi, pogubno je za budućnost i zato ako bi itko trebao zaboraviti žrtve NOB-a to nikako ne bi smjeli upravo službeni predstavnici SR Njemačke.  

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук