Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


SVEČANOST POVODOM SEDAMDESETE OBLJETNICE OSLOBOАENJA SPLITA OD FAŠISTIČKIH OKUPATORA

Sedamdeseta obljetnica oslobođenja Splita od fašističkih okupatora svečano je obilježena u nedjelju 26. listopada u prepunom foyeru kazališne zgrade HNK, uz prisustvo predsjednika Ive Josipovića, pokrovitelja proslave, i gradonačelnika Ive Baldasara koji je, zajedno s predsjednikom Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita Josipom Milatom bio domaćin svečanosti.


Obraćajući se sudionicima skupa predsjednik Josipović je rekao kako će učiniti sve što je u njegovoj moći da istina o partizanima i partizankama i o Josipu Brozu Titu zauvijek bude sačuvana. On je također istakao da “ova Hrvatska satkana na Domovinskom ratu, na antifašizmu, na tim najboljim vrijednostima za oba pokreta, jest europska Hrvatska, napredna Hrvatska i moderna Hrvatska". “Podsjetit ću da je prvi hrvatski predsjednik bio partizan, podsjetit ću da je drugi hrvatski predsjednik Mesić bio i jest antifašist a i ja sam antifašist i dijelim te vrijednosti. Oni koji hoće neku drugu Hrvatsku, Hrvatsku u kojoj se vraćaju Kevine jame, u kojoj se partizani proglašavaju zločincima, u kojoj se ne razumije povijest, ne čine dobro Hrvatskoj", rekao je Josipović.
Prije svečanosti, izaslanstva Grada i Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita položili su vijence na Spomen kosturnicu palim u NOR-u, na Groblju branitelja i kod Središnjeg križa te na Narodnom trgu na spomen-ploču osloboditeljima grada.
Ističući da je u otporu okupatoru prednjačila splitska mladost, Josip Milat rekao je da je svaki treći Splićanin, njih 12.500, aktivno sudjelovalo u Narodnooslobodilačkoj borbi Splićanin izravno se borio u redovima NOV i ratovalo diljem cijele tadašnje države. Više od 18.000 ili gotovo polovina Splićana aktivno je surađivalo - bilo uključeno u narodno-oslobodilački pokret, a većina ostalih su bili simpatizeri NOP-a. Što u oružanoj borbi protiv fašističkih okupatora i njihovih domaćih slugu, što umorenih u okupatorskim i ustaškim zatvorima i logorima, strijeljanih od prijekih sudova te poginulih od bombardiranja i umrlih od gladi i bolesti, Split je za svoju, i slobodu domovine dao blizu 4.000 tisuće života ili svakog desetog svog žitelja. Žalosno je da danas u Splitu nema ni ulice ni spomenika koji bi podsjetili na slavnu prošlost. Danas jača neofašizam, a antifašisti se često tretiraju kao zločinci, što je bez presedana u europskim zemljama. Antifašizam je civilizacijska tekovina, kazao je Milat.
Gradonačelnik Baldasar založio se za unošenje fakata o NOB-u u povijesne udžbenike. I on je istakao udio mladosti u obrani domovine u NOR-u kao i Domovinskom ratu. "Nakon teških borbi na prilazima gradu, ljudi su na ulicama pozdravljali pobjedničku vojsku NOB-a, podsjetio je izaslanik župana Visko Haladić. To je bio drugi put da je Split u Drugom svjetskom ratu bio oslobođen, kao jedan od rijetkih velikih gradova u tadašnjoj Europi. Poštujmo tekovine i NOR-a i nedavnog Domovinskog rata, povijest prepustimo povjesničarima a pobrinimo za ugodnije življenje u sadašnjosti, istakao je Haladić.
Pozdravljajući splitske antifašiste, Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, osvrnuo se na djelovanje združene ekstremne desnice koja je “podigla glavu". “Probudila se, rekao je Habulin, u pokušaju da napiše novu povijest gdje je pobjednik proglašen gubitnikom, a gubitnička vojska se proglašava pobjedničkom, što nije prihvatljivo".
U drugom dijelu svečanosti predsjednik RH Ivo Josipović uručio je, u povodu 70. godina oslobođenja Dalmacije i 69. godina pobjede nad fašizmom, za poseban doprinos antifašističkoj borbi orden Reda Stjepana Radića učesnicima NOR-a Lovri Reiću, borcu višestruko odlikovanom za hrabrost, koji je sudjelovao u legendarnim bitkama na Neretvi i Sutjesci, i Božidaru Papiću. Predsjednik je potom uručio orden Reda hrvatskog pletera i istaknutim splitskim antifašističkim aktivistima Josipu Milatu i Stipi Tadiću.


Na skupu je posebno pozdravljen Vinko Aras, jedan od istaknutih prvoboraca NOR-a
— Sin sam pokojnog Krste iz Šibenika, čiji su preci gradili šibensku katedralu, pa je bio i red i obaveza da im sinovi brane domovinu — kazao nam je Aras.
Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin uručio je povelje novinarima Zlatku Gallu, Jurici Pavičiću i Anti Tomiću za promicanje ideje antifašizma pisanom riječju.

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук