Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


PRIOPĆENJE U POVODU OŠTEĆENJA SPOMENIKA IX BOJNE HOS-A

Osuđujemo oštećenje crvenom bojom spomenika poginulim pripadnicima IX bojne, HOS-a, u ulici R.Boškovića, jer je atak na bilo koji spomenik ili spomen obilježje akt necivilizacijskog ponašanja i vandalski čin. Svaki je spomenik, ma tko što mislio, sjećanje na povijest i putokaz ili opomena generacijama koje dolaze. Zato posebno suosjećamo s obiteljima — majkama, očevima braći i sestrama, poginulih branitelja za slobodu Hrvatske, koji ih oplakuju. Zato se pridružujemo i zahtjevu da se krivci pronađu i odgovarajuće sankcioniraju.

 

Ovom prilikom, međutim, moramo podsjetiti da su od osamostaljenja Republike Hrvatske na području Splitsko-dalmatinske županije, a posebno u gradu Splitu, porušeni, devastirani i oštećeni deseci spomenika i spomen obilježja, koji su podsjećali poginule, strijeljane i umorene žrtve fašističkog terora u NOR-u. I obitelji potomaka poginulih boraca NOR-a i žrtava fašizma, zbog tih strašnih vandalskih čina, plaču još uvijek, u sebi, ne jednu suzu nego ocean suza. Ni za taj strašan kulturocid nitko, do sada nije odgovarao.

Zato osuđujemo i nepromišljenu optužbu izvjesnog branitelja javno iznesenu u povodu oštećenja spomenika IX bojnoj: “da su to učinila djeca onih koji su nedavno pjevali Oj Mosore, Mosore...". Ova poznata rodoljubna pjesma Jure Kaštelana bila je objava početka slavnog partizanskog otpora fašističkom okupatoru i poziv antifašistima da se uključe u borbu za slobodu svoga naroda. Utoliko je iznesena optužba ne samo prejudiciranje krivnje, ona je zločesta i poziva na linč, što niti jedan razuman čovjek ne može prihvatiti.

Krajnje je vrijeme da se uozbiljimo i da postanemo humanisti i da shvatimo da je suza svake majke za poginule sinove i kćeri za slobodu Hrvatske nepresušni ocean tuge i boli. Dok to ne postignemo, narod Hrvatske bit će u sadašnjosti i budućnosti suočen s novim nesrećama.

Zato vjerujemo da će naš prijedlog Gradskom vijeću Grada Split da se na postament štandarca na Narodnom trgu dopiše i jedan od najznačajnijih datuma u povijesti Splita - 26. listopada 1944. - Dan oslobođenja Splita od fašističkih okupatora, kao izraz pijeteta prema djedovima i bakama, majkama i očevima hrvatskih rodoljuba i branitelja biti prihvaćen.

Prof. emeritus dr. sc. Josip Milat v.r.
Krešimir Sršen, prof.v.r.

U Splitu, 25. rujna 2014.

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук