Priopćenje UABA Splita nakon odluke Gradskog vijeća o skidanju s dnevnog reda imenovanja ulice Prvog splitskog partizanskog odreda - za Slobodnu Dalmaciju

Poznato je da Udruga UABA Splita već godinama upućuje zahtjev Gradskom vijeću da se u Splitu, kao minimum sjećanja na antifašizam imenuju: Ulica Prvog splitskog partizanskog odreda, Ulica žrtava fašizma i da se na postamentu „štandarca" na Narodnom trgu dopiše datum 26. X. 1944. - dan oslobođenja Splita od fašističkog okupatora.

Iako nezadovoljni činjenicom da je na Komisiju za imenovanje ulica i trgova GV stavljen samo prvi prijedlog, to smo, iako nerado, prihvatili. Ponadali smo se da su nakon nedavne, za nas antifašiste neprihvatljive ikonografije, prilikom otvaranja spomenika 4. bojni HOS-a u Splitu u službenoj nazočnosti gradonačelnika, predstavnici braniteljskih udruga iskreno izjavljivali „i mi smo antifašisti, i mi ćemo odavati počast palim partizanskim antifašističkim borcima". Ponadali smo se da je to napokon, iako mali, ali ipak značajan korak u civilizacijskom prevladavanju podjela na „naše" i „njihove". Sada su pokazali da su njihove „pomirljive" izjave bile samo radi reakcije javnosti i da su to radili s figom u džepu.
Zato smo razočarani činjenicom da je na sjednici Gradskog vijeća prijedlog Komisije skinut s dnevnog reda i unatoč činjenici što proceduralno prijedlog na vijeću nije smio biti skinut s dnevnog reda bez pristanka predlagatelja.
I što se nudi - „treba tražiti kompromisno rješenje i problem riješiti konsenzusom"!? S obzirom na javno iznesene stavove oporbenih vijećnika, koordinacije raznih udruga nastalih iz Domovinskog rata, očito je da konsenzusa jednostavno neće biti. Time nedvojbeno poručuju da u dogledno vrijeme ni rješenja neće biti.
Ipak da ne bi bili „lijevi ekstremisti", kako sada prozivaju Udrugu antifašista, prihvaćamo kompromis i koncenzus. Dogovorimo se o lokaciji ulice ili trga Prvom splitskom partizanskom odredu, o imenovanju i lokacijama ulica žrtava fašizma i žrtava komunizma ili totalitarnih režima. Dogovorimo se: imenujte, u skladu s civilizacijskim kriterijima, ulice i postavljajte spomenike kome god hoćete, a prihvatite obnovu porušenih i oštećenih spomenika antifašizmu. U tom smislu podržavamo inicijativu o preimenovanju Šetališta Bačvice u šetalište Prvog splitskog partizanskog odreda

Predsjednik udruge
Prof. emeritus dr. sc. Josip Milat