Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


Obilježena 73. obljetnica stradanja Prvog splitskog i solinskog partizanskog odreda

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista iz Sinja i Splita danas je u Sinju obilježena 73. obljetnice formiranja i strijeljanja Prvog splitskog i solinskog partizanskog odreda.

 

Nakon 'Lijepe naše' koju je izvela klapa Rebatajica iz Stobreča i minute šutnje za poginule partizane, na spomen obilježje položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položili izaslanstva gradova Sinja i Splita, predstavnici udruga antifašističkih boraca i antifašista iz Sinja, Splita, Solina, Makarske i Kaštela, predstavnici sinjskog i splitskog SDP-a, SRP-a te predstavnici RNK Split i obitelji poginulih.

Kao i proteklih godina, komemoraciji su nazočili i mlađi uzrasti RNK Split, na čelu s predsjednikom kluba Slavenom Žužulom. Kod spomenen obilježja u Ruduši, okupljenima se obratio prof. Josip Milat, predsjednik splitske Udruge antifašista i antifašističkih boraca, koji je podsjetio na događaje od prije 73 godine, ističući kako su većina od 24 nevino stradalih mladića bili članovi RNK Splita. Milat je u svom govoru izrazio žaljenje što Grad Split još nema ulicu Prvog splitskog partizanskog odreda. Istaknuo je kako se nadao da će ta odluka biti donesena na nedavno održanoj sjednici splitskog Gradskog vijeća, no kako kaže, zahvaljujući opstrukciji oporbenih vijećnika na čelu s HDZ-om, to se nije dogodilo.

U ime Grada Sinja okupljenima se potom obratio i sinjski gradonačelnik Ivica Glavan, izrazivši dobrodošlicu svima koji su došli u grad koji poštuje i vrednuje tradiciju i povijesne događaje. Govoreći o događaju od prije 73 godine, sinjski gradonačelnik je okupljenima kao poruku citirao riječi uklesane u ploču ispred spomenika 'U temelje života, životom ste stali. Besmrtni ko zemlja za koju ste pali.

Iako je komemoraciji nazočio i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, u ime Grada Splita okupljene je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita Boris Ćurković, koji je govorio o stradanju od prije sedam desetljeća.

Prije Ruduše, izaslanstva antifašističkih udruga Splita, Sinja te predstavnici RNK Split položili su vijence i u Košutama, kod mjesta nekadašnjeg spomen-obilježja Prvom splitskom partizanskom odredu. Jedan od organizatora ovog obilježavanja, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Sinja i Cetinskog kraja Ante Veselica je kazao:

'Danas se može poslati poruka da su ti koji su prvi ustali protiv okupatora, isto tako i oni koji su devedesete ustali u obranu svoje zemlje, da im se nikada ne smije zaboraviti njihova žrtva — davanje života za slobodu Hrvatske. Zato neka im je vječna slava i jednima i drugima', zaključio je Ante Veselica.

fotogalerija: ferata.hr

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук