Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


PRIGODNA RIJEČ U POVODU 73. OBLJETNICE STRIJELJANJA BORACA PRVOG SPLITSKOG PARTIZANSKOG ODREDA - Josip Milat

Na ovom su mjestu, prije 73. godine mučki ubijena - strijeljana 24 mladića, 21 borac PSPO, dva borca Solinskog PO, jedan seljak iz Dicma. Jedan je borac Odreda u zatvoru od batina podlegao. Većina su bili članovi RNK Split. Ubijeni su samo zato što nisu htjeli pokoriti se teroru vlasti fašističkog okupatora i njihovih ustaških slugu, samo zato što su željeli slobodu svojoj domovini i svom narodu, što nisu prihvaćali tuđinsku vlast.

Od njih 24-rice samo su dva bila starija od 30 godina 15-rica su bili radnici. 6-torica zemljoradnici i po jedan činovnik, student i učenik. 19 su bili vjernici katolici, 2 pravoslavci, a 3 bez vjerske pripadnosti - članovi komunističke partije.
Nakon, nedavne, za nas antifašiste neprihvatljive ikonografije prilikom otvaranja spomenika 4. bojnoj HOS-a u Splitu, i javnog protesta iz svih krajeva zemlje, predstavnici braniteljskih udruga mahom su izjavljivali su da su i oni antifašisti, da će i oni odavati počast palim partizanskim antifašističkim borcima. Gradonačelnik nas je uvjeravao da će PSPO do današnjeg dana dobiti svoju zasluženu ulicu. Ponadali smo se da je to, iako mali, ali ipak veliki prvi korak u konačnom prevladavanju podjela na „naše" i „njihove".
Zato izražavamo razočarenje (iako, gle apsurda, nismo iznenađeni) činjenicom da je od tri naša zahtjeva i taj samo jedan prijedlog na jučerašnjoj sjednici GV povučen, a posebno da je to učinjeno na prijedlog oporbenih vijećnika. Jednako smo razočarani, SDP-ovom koalicijom i svima ostalim vijećnicima, naročito stavom da za donošenje odluke o imenovanju ulice PSPO „treba tražiti kompromisno rješenje i problem riješiti koncenzusom". Što znači kompromisno rješenje? Imenovanje jedne ulice imenom PSPO u Splitu, će biti ili neće biti. Ne može ulice malo biti, a malo ne biti. Izjava gospodina Škorića i prihvaćena od gradonačelnika da ime ulice PSPO treba riješiti koncenzusom, je licemjerna. Jer, s obzirom na javno iznesene stavove g. Škorića i predstavnika više braniteljskih udruga, po širini, intenzitetu i niskoći njihovih reakcija jasno se vidi da koncenzusa nikada neće biti. Njihovi su pomirljivi istupi bili samo maska dok se spomenik 4. bojnoj HOS-a ne postavi. Sada su pokazali da su njihove „pomirljive" izjave bile samo radi reakcije javnosti, da bi tobože „zaštitili" gradonačelnika i da su to radili s figom u džepu, i da nemaju ni trunke spremnosti za civilizacijsko prevladavanje nepotrebnih podjela.
Naša će Udruga, vodeći se civilizacijskim vrijednostima antifašizma u ime svih ubijenih, strijeljanih, mučenih i živih antifašističkih boraca i antifašista Splita i dalje ustrajati na svojim zahtjevima, smatrajući to minimumom pijeteta prema žrtvama fašizma - tog najvećeg zla u povijesti čovječanstva: Nećemo odustati dok se konačno ne prihvatiti civilizacijsko ponašanje spram povijesti i kulturi sjećanja. Nećemo odustati, to obećavamo poginulima i strijeljanima mladićima PSPO, svim poginulim umrlim i živim antifašistima, to obećavamo članovima njihovih obitelji i njihovim potomcima.
Neka je vječna slava i hvala strijeljanim i poginulim borcima PSPO i svima koji su dali živote za ideale slobode naše domovine, braniteljima borcima antifašističkog Narodno-oslobodilačkog i Domovinskog rata.
Molim vas da im minutom šutnje i na taj način svima njima odamo počast.

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук