Priopćenje vezano za ulicu Prvog splitskog partizanskog odreda

Split, 22. kolovoza 2014.

Udruga antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita, potaknuta neprimjerenom raspravom i polemikom dijela gradskih vijećnika Grada Splita o prijedlogu da se jedna ulica uGraduimenuje Ul. prvog splitskog partizanskog odreda daje sljedeće priopćenje:

1. Udruga već nekoliko godina upućuje Gradskom vijeću zahtjev da se u Splitu, gradu koji jedini u Europi nema niti jednog naziva koji upućuje na antifašističku povijest našeg naroda, (pre)imenuju:
a) Ulica prvog splitskog partizanskog odreda,
b) Ulica ili trg žrtava fašizma,
c) Da se na postamentu „štandarca" na Narodnom trgu dopiše datum 26. X. 1944. - dan konačnog oslobođenja Splita od fašističkog okupatora.
2. Vrlo neugodno smo iznenađeni stavovima dijela gradskih vijećnika Grada Splita koji (ne)svjesnoignoriraju povijesnu činjenicu o antifašističkoj borbi naroda Hrvatske.
3. Predloženu lokaciju za imenovanje ulice Prvog splitskog partizanskog odreda, posebno u kontekstu dijela polemika, smatramo neprimjerenom i nedostojnom pijeteta strijeljanim mladićima koji su išli u oružanu borbu za oslobođenje hrvatskog Splita od uspostavljene talijanske fašističke vlasti,
4. Udruga će, vodeći se civilizacijskim vrijednostima antifašizma i dalje ustrajati na svojim zahtjevima smatrajući to minimumom pijeteta prema žrtvama fašizma – tog najvećeg zla u povijesti čovječanstva.

S poštovanjem,

predsjednik: