Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


Izjava predsjednika Udruge antifašista grada Splita za Slobodnu Dalmaciju na upit novinarke Slobodne dalmacije gosp. Milene Budimir, a u povodu javnog istupa braniteljskih udruga Splita da su i branitelji antifašisti.

Raduje me i kao predsjednika Udruge antifašista Splita  i kao čovjeka koji je uvjeren u civilizacijsku vrijednost antifašizma, čuti da su predstavnici udruga nastalih iz Domovinskog rata spremni prihvatiti antifašizam kao civilizacijsku vrijednost.

Posebno me raduje čuti, a vjerujem i sve humanistički opredijeljene ljude, da su spremni pridružiti nam se na obilježavanju obljetnica antifašizma i odavanju pijeteta žrtvama fašizma. Mi antifašisti smo uvijek uz odavanje počasti antifašistima s jednakim pijetetom odavali i počast poginulim borcima Doimovinskog rata - cvijeće smo polagali jednima i drugima. Mi uvijek i bez fige u džepu tvrdimo da je  mladost koja je išla u NOR- 1941. imala iste ideale - borbu za slobodu - kao i mladost koja je išlla u Domovinski rat - oba su bila oslobodilačka. Također smatramo da je svaka žrtva žrtva i da svakoj posebno nevinoj žrtvi treba odati pijetet, ali ipak nismo spremni niti će mo ikada biti spremni prihvatiti da su da su partizanske i nacifaističke žrtve iste, nikada ne će mo prihvati stav da su partizani bili zločinačka vojska a nacifašistička, ustaška i četnička oslobodilačke. Niti jedan se zločin ne može opravdati, ali je ipak nedopustivo izjednačavati partizane i ustaše. U svakom ratu je žrtava na obje strane, jer ipak rat je rat, ali i u tom nesretnom ratu  nema mjesta zločinima, i bez obzira na činjenicu da je rat sam po sebi zločin. I u NOR - partizanskom kao i Domovinskom ratu bilo je devijacija pa i zločina, ali je nedopustivo zbog te činjenice partizane proglašavati zločincima, a zanemarivati zločine počinjene u Domovinskom ratu. Zločini su uvijek individualni i treba ih procesuirati, nije ih moguć ničim opravdati. Zato nam nije prihvatljivo da se Domovinski rat pokušava predstaviti kao slijednik ideologije NDH, jer to onda nije antifašizam. Nije svaki ustaša,   a pogotovo domobran bio fašisti. Uostalom i u Hitlerovoj Njemačkoj i Mussolinijevoj Italiji je djelovao pokret otpora i mnogi su bili antifašisti.

Ipak ne može se zanemariti činjenica da ustaše nikada nisu ratovale protiv nacifašista već da su im bili saveznička vojska. Mi antifašisti ne prihvaćamo niti ćemo ikada prihvatiti stav da je hrvatska vojska u Domovinskom ratu bila ustaška, ali ne prihvaćamo ni stav da se na ustaštvu gradi domoljublje, ili da se domoljublje i domovinski rat prikazuje kao nadogradnja na NDH. MI smatramo da je po svom povijesnom karakteru poklić‡ "za dom spremni" i još uz ustaško znakovlje, isto ono što u Njemačkoj znači Sieg Hail i svastika.

Mi također smatramo da se moramo okrenuti budućnosti. Zato svako iskreno pridruživanje Udruga nastalih iz Domovinskog rata civilizacijskim vrijednostima antifašizma na kojoj se temlji Republika Hrvatska kao i cijela Europa primamo s neskrivenim zadovoljstvom. Jer, poštivati antifašizam znači poštivati i Republiku Hrvatsku . Bit će nam čast da ubuduće zajednički odajemo pijetet žrtvama kako Partizanskog tako i Domovinskog rata, ali ne i pod ustaškim pozdravima i ustaškim   znakovljem. Naša  je budućnost zajedništvo a ne posjela,   demokracija a ne diskriminacija, humanizam a ne totalitarizam. Istraživanje, da ne kažem prekopavanje povijesti posebno bez plemenitih namjera nikada nikome nije donijelo sreću pa neće ni nama. Jednom jedna poznata ličnost je kazala: po povijesti se relativno lako hoda, hrabrost je poviriti u budućnost.

prof emeritus dr. sc. Josip Milat

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук