Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


SPOMEN NA BITKU ZA RANJENIKE NA NERETVI (09. VELJAČE — 23.OŽUJKA 1943.)

SABNOR BiH, SABNOR JABLANICA, DRUŠTVO “JOSIP BROZ TITO”, JABLANICA i MUZEJ “BITKE ZA RANJENIKE NA NERETVI” JABLANICA priređuju Svečanu akademiju obilježavanja 71. obljetnice “Bitke za ranjenike na Neretvi”10. svibnja (subota) 2014.g., s početkom u 11,45 sati, u Jablanici.

 

U ime udruga ABA i ZUABA SDŽ određene su delegacije koje će položiti cvijeće kod centralnog Spomen obilježja, ispred Muzeja.

Podsjećamo, po odluci GŠ Hrvatske, u Bitci učestvovale su: 7. banijska i 9. dalmatinska divizija, plus 1. i 2. dalmatinska NO brigada, s ukupno 9.167 boraca. U drugim jedinicama NOVJ iz Hrvatske učestvovalo je još oko 2100 boraca. Hrvatska je, dakle, dala 46,70% boraca, od ukupnog broja (oko 24.000).

Presudni čin proboja iz neprijateljskog okruženja u dolini rijeke Neretve izveli su Dalmatinci iz 2. dalmatinske NO brigade. Oni su prvi, “Grom grupa”, od 06./07. ožujka 1943., prešli preko Neretve kod porušenog mosta blizu Jablanice i otvorili put Grupaciji oko VŠ NOVJ, za napredovanje i uništavanje neprijateljskih oružanih snaga kroz istočnu Hercegovinu.

9. dalmatinska NO divizija, rođena u Imotskom početkom veljače 1943.g., imala je tešku zadaću. Ona je, zajedno, s 7. banijskom divizijom preuzela prijenos ranjenika i oboljelih od tifusa, noseći ih preko Neretve i bespuća planine Prenja. Od Imotskog do završetka bitke na Neretvi, 9. dalmatinska NO divizija izgubila je oko 700 boraca, mahom mladih i neiskusnih. Velika zima, slabo odjeveni, glad i na leđima stotine i stotine ranjenika i tifusara nije ih spriječilo, da ne izvrše svetu zadaću. U konačnici, njeni borci oslobodili su grad Nevesinje od četnika i od dijela naroda,uz četnički pokret, koji su bili spremni na sve, pa i na ubijanje partizanskih boraca.

Bitka za ranjenike na Neretvi, jedinstvena u Europi bila je, ujedno prvi kamen temeljac jedinstva i zajedništva svih pripadnika NOP-a i NOV-e.

Svima slava, koji su položili svoj život, za slobodu naroda!

P.S. Molimo uredništvo da na

       prigodan način upozna čitateljstvo

       i širu hrvatsku javnost,

       Unaprijed zahvaljujemo

Predsjednik:

                                                                                               Krešimir Sršen, prof.

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук