Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


Delegacija Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita u Anconi povodom 70. obljetnice oslobođenja regije Marche

Predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Splita sudjelovali su na trodnevnom skupu u Anconi povodom 70. obljetnice oslobođenja regije Marche od fašističke vlasti. Uz našu udrugu bili su tamo i predstavnici drugih antifašističkih udruga Jadransko-jonskih gradova, kao i gradonačelnica Ancone, Valeria Mancinelli.

  Prvi dan obilježio je bogat program. Uvodnu riječ održao je predsjednik Foruma permanente Leonardo Animali, a zatim su redom izlagali brojni sudionici, od kojih je važno istaknuti prof. Mantegazzu i njegovo izlaganje o pedagogiji otpora, zatim Laura Trappeti koja je govorila o ulozi teatra u promicanju antifašističke tradicije, Vilmos Hanti — predsjednik mađarske udruge boraca i antifašista i brojni drugi.

ancona3

Sljedeći dan su se predstavnici obratili mladima. Stotinjak srednjoškolaca prisustvovalo je drugom danu, a obratio im se i predstavnik Sekcije mladih antifašista grada Splita te im prezentirao rad Sekcije. U drugom dijelu skupa sudjelovali su predstavnici lokalne vlasti, predstavnici policije i vojske, a prisutnima se u ime naše udruge obratila Hanja Gekić Brajević. Nakon večere u teatru Ridotto delle muse uslijedio je koncert partizanskih pjesama s područja Jadransko-jonskih gradova.

ancona2

Treći i posljednji dan, 25. travnja, obilježila je prekrasna manifestacija pod pokroviteljstvom gradske vlasti, ali i vojne te crkvene. Nakon odavanja počasti žrtvama i sudionicima otpora krenulo se na marš kroz Anconu na čelu s orkestrom. Građani Ancone su s veseljem pozdravili sudionike Marša, pokazavši kako se uistinu treba odnositi prema povijesti i antifašističkim vrijednostima civiliziranog svijeta.

ancona

 

 

 

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук