Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


PROFAŠISTIČKI ISPAD JOA ŠIMUNIĆA NOGOMETNOG REPREZENTATIVCA HRVATSKE

on .

Nacionalna reprezentacija Hrvatske je pobjedom nad reprezentacijom Islanda potvrdila svoje sudjelovanje na svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu čime je izazvala ponos, ne samo nogometnih “zanesenjaka” nego svih građana Hrvatske.

Tu veličanstvenu sportsku pobjedu, kojoj je i sam doprinio, svojim je neofašističkim istupom Joe Šimunić uzevši na do sada neviđen način mikrofon utrčao u teren gromkim ustaškim poklikom “za dom”, sa zadrškom čekajući da mu dio gledatelja gromoglasno odgovori “Spremni” i tako više puta, čime je svjesno, pred europskim auditorijem nanio sramotu i ljagu toj istoj Hrvatskoj čije boje sportski brani. Ne može ga opravdati naknadna izjava kako je njegov istup lišen svake političke konotacije, jer je umjesto proustaškog pokliča, da je imao dobre namjere, na brojne druge načine mogao velikim uspjehom reprezentacije pojačati oduševljenje cijele Hrvatske.

Zar Hrvatsku zbog ovakvog Šimunićevog istupa njemački mediji trebaju prozivati za širenje profašističkih ideja, zar nas FIFA treba po n-ti put zbog takvog ponašanja na stadionima treba i dalje kažnjavati. Što će biti ako nas zbog Šimunića suspendiraju sa svjetskog prvenstva, hoće li tada Šimunić reći da cijeli svijet mrzi Hrvatsku i Hrvate, ili će to biti zbog njegova javnog prizivanja aveti prošlosti.

Udruga antifašisti i antifašističkih boraca Splita i Zajednica udruga Dalmacije pridružuju se svima koji su izrazili ogorčenje i javno prosvjedovali, očekujući da će nadležni organi i institucije, a prije svih Nogometni savez Hrvatske, poduzeti adekvatne mjere kako se u budućnosti ovakvi istupi ne bi ponovili.

Prof. emeritus dr.sc. Josip Milat,                                        Prof. Krešimir Sršen,
Predsjednik Udruge Split                                                  Predsjednik Zajednice udruga Županije splitsko-dalmatinske

 

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук