Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


Splitski antifašisti nakon brisanja zvijezde iz Hajdukove povijesti

"KALENDAR za 2012., u kojem se falsificira i na nedopustiv način ignorira najslavniji dio povijesti HNK Hajduka posljednja je u nizu manifestacija društveno neprihvatljivog ponašanja dijela vodstva kluba" poručio je Josip Milat, predsjednik splitske Udruge antifašista i antifašističkih boraca, na konferenciji za medije povodom objavljivanje skandaloznog i falsificiranog kalendara Hajduka za 2012. u kojem je s dresova klupskih legendi precizno uklonjen grb sa zvijezdom petokrakom, koji je Hajduk nosio od Drugog svjetskog rata do 1990.

 "Ovaj kalendar je uvreda generacijama navijača i igrača Hajduka"

"Ako je Maleš znao ili dao suglasnost za tiskanje ovog sramotnog kalendara, najmanje što može učiniti je odstupiti i pustiti vodstvo Hajduka onima koji ga istinski vole i koji se ne stide klupske povijesti", rekao je Maleš i istaknuo da Maleš ima "moralnu i zapovijednu odgovornost za tiskanje kalendara, ako i nije znao za njegovo tiskanje jer to je uvreda generacijama navijača i igrača Hajduka" rekao je Milat i podsjetio zašto se Hajduk "zvjezdane" prošlosti ne bi trebao sramiti, nego se njom ponositi:

"Hajduk je sa zvijezdom na prsima proslavio Split"

"Hajduk je za vrijeme okupacije Dalmacije i njene prodaje Talijanima od strane Pavelićeva režima, odbio služiti talijanskim fašistima u njihovoj nogometnoj ligi, poznato je kako je jedini sportski klub u svijetu koji je bio u antihitlerovskoj koaliciji u Drugome svjetskom ratu, jedini je klub koji je za to dobio brojna ugledna domaća i međunarodna priznanja, primjerice od generala De Gaullea. Nakon rata je odbio biti klub JNA, dakle nikad nije izdao Split, već ga je proslavio."

"Hajduka je iznjedrio najantifašističkiji grad na svijetu"

Predsjednika Hajduka su antifašisti podsjetili iz kojeg miljea je potekao klub kojem je na čelu: "Split je u Drugom svjetskom ratu bio najantifašističkiji grad na svijetu, od 44 tisuće stanovnika, njih 33 tisuće bilo je na razne načine uključeno u antifašističku borbu" izjavio je Krešimir Sršen, predsjednik Zajednice antifašističkih udruga Splitsko-dalmatinske županije.

Antifašisti su podržali odluku Nadzornog odbora Hajduka da se iz uporabe povuče sporni kalendar.

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук