Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


SVEČANO OBILJEŽAVANJE: 75. OBLJETNICE PRVOG OSLOBOАENJA GRADA SPLITA OD FAŠIZMA

UDRUGA ANTIFAŠISTA I ANTIFAŠISTIČKIH BORACA GRADA SPLITA  - UAAB-a I UDRUGA VETERANA DOMOVINSKOG RATA ANTIFAŠISTA SPLIT  -  VeDRA ZAJEDNIČKI ORGANIZIRAJU SVEČANO OBILJEŽAVANJE:
75. OBLJETNICE PRVOG OSLOBOАENJA GRADA SPLITA OD FAŠIZMA

Sedamnaest dana slobode  8 — 25 rujna 1943.

Nedjelja 16. rujna 2018
Program počinje u Ulici Bruna Bušića (pred zgradom Fregate), polaganjem cvijeća u 9:30 sati na Spomen ploču 72 hrvatska civila/taoca koje je njemačka vojska strijeljala 27. rujna 1943. prilikom ulaska u Grad. Od 72 mučki ubijena civila, većina, čak njih 51 bili su Mravinčani koje je njemačka SS divizija Prinz Eugen uzela kao živi štit pri prolasku kroz Mravince na svom napredovanju prema Splitu “pokupila” još 21. nedužnog civila.  Kratak podsjetnik na tijek i kontekst tog događaja dati će ugledni novinar, Mravinčanin, Duško Čizmić Marović, predsjednik Društva “Prvi solinski partizanski odred”.

Središnja proslava održati će se u splitskom hotelu “Park”, s početkom u 11:00 sati.  Tom prigodom će Marin Pelaić, prof., održati Predavanje o prilikama i značenju sedamnaest dana slobode Splita 8.-25. rujna, a potom će Boris Vušković, prof., kao vinovnik događaja, govoriti svoje Sjećanje na oslobođenje i sedamnaest dana slobode.
U sklopu obilježavanja ovog jubileja tiskana je i knjiga  SEDAMNAEST DANA SPLITSKE SLOBODE — rujan 1943. pod Marjanom: eksplozija svjetlosti u okupiranoj Europi, Knjigu će  predstaviti  Marin Kuzmić, prof., urednik knjige, te prof. emeritus dr.sc. Josip Milat, u ime izdavača. Druženje će se nastaviti uz prigodni domjenak.
Značaj tih Sedamnaest dana splitske slobode očituje se i u činjenici da je tada Split bio najveći oslobođeni grad u okupiranoj Europi. U Splitu je pokret otpora Grada djelovao “iznutra” o čemu su pisali i govorili svi svjetski mediji, posebno zemalja Antifašističke koalicije, a o tom je događaju 18. rujna 1943. londonski “Times” napisao je uvodnik pod naslovom “Nagrada za herojstvo”.
Tih 17 dana splitske slobode bilo je značajno i za hrvatski antifašistički pokret u cjelini jer su se njegovi borbeni kapaciteti značajno pojačali. S jedne strane, zapljenom talijanskog oružanog arsenala, a s druge, formiranjem nove jedinice Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske od strane pridošlih Splićana, te se odlučno kreće u završnu fazu rata. Osim toga, opći ustanak koji je planuo u Dalmaciji govori kako Vlada Ante Pavelića nikada nije imala iskrenu podršku hrvatskog naroda, te da je Split bio istinski slobodarski grad i bastion antifašizma.
Proslava se organizira uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja.

 PROGRAM: - 16. rujna 2018. (NEDJELJA)

9.30. ul Bruna Bušića (Split 3 — ispred zgrade “fregate”) Polaganje cvijeća na spomen ploču strijeljanim   mravinčanima   27. rujna 1941
11.00 hotel “Park”, u Splitu, Hatzeov perivoj 3.
⦁    Pozdravni govori
⦁    Marin Pelajić, prof., Predavanje o prilikama i značenju   sedamnaest dana slobode Splita 8. — 25 rujna,
⦁    Boris Vušković, prof. (vinovnik događaja), Sjećanje na oslobođenje i sedamnaest dana slobode  
⦁    Promocija knjige: SEDAMNAEST DANA SPLITSKE SLOBODE - rujan 1943. pod Marjanom: eksplozija svjetlosti u okupiranoj Europi.
⦁    Prigodni domjenak

 SEDAMNAEST DANA SLOBODE  GRADA SPLITA 8. — 25. rujna 1943.
Najveći oslobođeni grad u okupiranoj Europi, djelovanjem pokreta otpora  Grada - “iznutra”, o čemu su  pisali i govorili svi svjetski mediji.     -  Londonski “Times”, 18. rujna 1943. piše uvodnik pod naslovom   “Nagrada za herojstvo”

 

1oslst

SPLIĆANI SLAVE OSLOBOАENJE OD FAŠISTIČKE OKUPACIJE NA SPLITSKOJ RIVI 9.9 1943

Proslava se organizira uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja

Radujem se vašem dolasku


 

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук