Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


Uredništvu Slobodne Dalmacije

Slobodna Dalmacija je, u rubrici “S mora i kraja”, na stranici 11, od 29.05.2016. donijela vijest da je u župi Zavojane održana sveta misa u povodu obilježavanja 73. obljetnice mučke smrti fra Karla Čuluma od ruku mjesnih komunista u župnoj kući, pod okriljem noći, 25/26. svibnja 1943. Koncelebriranu misu je predvodio mjesni župnik fra Marko Bitanga s osmoricom svećenika iz više gravitirajućih župa.

 

Obzirom da fra Marko Bitanga godinama ponavlja jednu te istu neistinitu priču prepunu mržnje i zova za klevetanjem, nameće se potreba, u ime povijesne istine, da reagiramo.

Jače snage ustaško-domobranske, koje su došle iz pravca Vrgorca i Stilja, nakon oružanog sukoba s jednom partizanskom četom na području Zavojana, koja je bila prisiljena povući se, ušle su u selo Zavojane 26.5.1943.g. Pohvatali su 15-toricu muškaraca i žena - simpatizera NOP-a. Prije njihovog odvođenja, trojicu su ubili, među njima i svećenika Karla Čuluma. On je od početka NOB-e surađivao s partizanima. Ustaško-domobranske jedinice, dok su bile u selu pljačkale su i uništavale materijalna dobra.

Nakon što je partizanska četa dobila pojačanje, uslijedila je oružana borba, kojom su prisilile ustaško-domobranske jedinice na povlačenje u pravcu odakle su i došle.

Povijesna vrela, s više strana, nemaju drugu istinu od ove.

Ako fra Marko Bitanga ima povijesno vrelo s drugom istinom, red bi bio da je predoči javnosti.

Krajnje je vrijeme da se opametimo i da ostavimo mrtve da počivaju u miru. Pametnima dovoljno!

                                                                                    PREDSJEDNIK:

                                                                                    KREŠIMIR SRŠEN, Prof.

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук