PRIOPĆENJE ZA JAVNOST Uredništvu Slobodne Dalmacije

Mi,  članovi  Udruge  antifašista  i  antifašističkih  boraca  Grada  Splita,  s  dubokom  nevjericom  i ogorčenjem doživjeli smo zabranu objavljivanja tekstova novinara Damira Pilića, a pogotovo njegove kolumne o stavovima hrvatskih maturanata, od kojih tri četvrtine smatra kako NDH nije bila fašistička država.

Umjesto da uredništvo Slobodne Dalmacije tim alarmantnim povodom priredi ozbiljnu temu u kojoj bi analitički razmotrilo uzroke i posljedice takvih rezultata, kao i društvenu odgovornost naših političkih  aktera  za  tako  porazne  stavove  naših mladih,  to  uredništvo  zabranjuje  tekst  koji  kritički analizira navedeni fenomen.
Zar možda  uredništvo  Slobodne  Dalmacije  (odnosno  glavni  urednik)  dijeli  stav  kako  NDH  nije  bila fašistička  država?  I  zar  nije  znano  s  koje  političke  strane  dolaze  pokušaji  povijesnog  revizionizma, odnosno umanjivanja zločinačkog karaktera NDH, čime se nastoji rehabilitirati fašizam? Ako Pilićeve
kolumne nisu podobne za Slobodnu Dalmaciju, onda predlažemo da, u cilju objektivnog informiranja javnosti,  što  je  osnovno  načelo  demokratskog  novinarstva,  u  skladu  s  temom  kolumne,  objavi  dio Predizbornog programa Domoljubne koalicije predvođeno HDZ-om o domomljublju barem onaj koji
se odnosi na „jačanje domoljublja, osobito među mladima“.
Nažalost, očito je da veliki dio mladih u Hrvatskoj nije svjestan zločinačkog karaktera ustaške države, ali  još  je  žalosnije  da  uredništvo  Slobodne  Dalmacije  zabranjuje  tekstove  koji  na  to  ukazuju,  dok istovremeno  angažira  "jake  desne  kolumnističke  snage"  čiji  im  politički  jednostrani  i  propagandni tekstovi nimalo ne smetaju.
Udruga antifašista  i antifašističkih boraca Grada Splita, a vjerujemo  i  svi humanistički  i demokratski opredjeljeni građani ne mogu ostati  ravnodušni na ovakve pokušaje  ideološke cenzure,  tim više što ovo nije usamljen slučaj u Slobodnoj Dalmaciji, koju su upravo splitski  i dalmatinski antifašisti 1943.
godine  na  Mosoru  osnovali.  Stoga  najodlučnije  protestiramo  zbog  ovakvih  cenzorskih  postupaka aktualnog uredništva,  koji  su u 21.  stoljeću  apsolutno neprihvatljivi. Gospodo, Reuters  se ne može zaustaviti!
Ako se već uredništvo Slobodne Dalmacije ideološki svrstalo uz koaliciju, zna se koju, onda ta novina više ne zaslužuje nositi  ime Slobodna Dalmacija, pa bi bilo pošteno da promijeni  ime,   u na primjer: Novo doba“ - poznate novine ustanovljene rujna, 1943. one  iste godine, kada su partizani utemeljili Slobodnu.

Prof. emeritus dr. sc. Josip Milat, predsjednik