PRIOPĆENJE — REHABILITACIJA DRAŽE MIHAILOVIĆA

Zaprepašćeni viješću da je u Srbiji rehabilitiran ratni zločinac Draža Mihailović, vođa četničkog pokreta u Jugoslaviji, okupatorski suradnik koji je i nakon završetka II. svjetskog rata nastavio sa zločinačkim terorističkim aktivnostima protiv naroda i legalne i legitimne vlasti na tlu FNRJ, ZUABA SDŽ izražava svoju zabrinutost zbog jačanja ekstremnog nacionalizma u Srbiji, a što će se neminovno odraziti i na cijeli prostor bivše Jugoslavije.

Rehabilitacija Draže Mihailovića protivna je svakom zdravom razumu, predstavlja pucanj u prsa antifašizmu, atak na suživot naroda i njihovu slobodu te zabijanje glogovog kolca svim žrtvama četničkog pokreta — Srbima i nesrbima.

I datum donošenja rehabilitacijske presude, 13.5.2015.g. nije slučajan jer je to datum 74. obljetnice osnivanja Ravnogorskog pokreta, poznatijeg kao četničkog, što dovoljno govori da određene snage u Srbiji danas svjesno negiraju antifašizam, žrtvu 305672 mrtva i 399800 ranjenih boraca, od kojih je antifašistička Hrvatska dala više od 1/5 svih poginulih boraca NOVJ.

Revizija povijesti u državama nastalim na području bivše Jugoslavije učestala je pojava koja ima za cilj poništenje svih vrijednosti NOB-e ne bi li ta borba postala strašilo na polju II. svjetskog rata, a od poraženih “uskrsnućem” učinila pobjednike.

Koliko još treba vremena i žrtava da se shvati da ovakve revizije povijesti ne donose ništa dobrog nego samo nove nesreće i sukobe?!

PREDSJEDNIŠTVO ZUABA SDŽ